I höst startar en nätbaserad kurs som heter ”Medborgarforskning – Teori och praktik”. Den ges på Göteborgs universitet och är troligtvis den första i sitt slag.

Fenomenet medborgarforskning har spridits både inom och utanför forskarsamhället i en rasande fart. Men vad är det egentligen? Och hur gör man? Dessa är frågor som kommer att diskuteras och presenteras under kursen.

Kursens innehåll beskrivs som:

Först och främst kommer den sociala och historiska framväxten av medborgarforskning presenteras. Därefter kommer särskild vikt läggas vid hur man samlar in data, delar kunskaper och färdigheter och organiserar projekt. Kursen kommer även införliva näraliggande perspektiv och fenomen, till exempel hacker- och maker-rörelsen, aktivism, quantified self, öppen källkodsrörelsen och biohacking.

Kvartsfart och distansformatet är valt för att man dels ska kunna läsa kursen bredvid sin ordinarie utbildning, men även så att yrkesverksamma som är intresserade av att starta medborgarforskningsprojekt kan gå kursen som kompetensutvecklande fortbildning oavsett var i landet man befinner sig. Den ger 7,5 högskolepoäng och som antagningskrav behövs endast grundläggande behörighet.

Kursen är kostnadsfri och all litteratur/material är open access och fri att ladda ned.

Ansökan ska vara inne senast 15 april och söker gör man via antagning.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *